Mina favoriter
Skicka offert


Aktuellt

Vad lärde vi oss av underkänt?

17 January 2023
5

Vad lärde vi oss när branschen fick 'underkänt' på SFF2020?

Låt oss blicka tillbaka till SFF2020 och reflektera över vad som då sades och skrevs om hållbarhet.


I Dagens industri kunde vi den 3 feb 2020 läsa hur projektchefen för Stockholm Furniture & Light Fair, Cecilia Nyberg, uttalade sig;

“Alla pratar om hållbarhet”.

Två dagar senare skrev Annica Kvint, journalist för Dagens Nyheter,

” Digitalisering och klimatförändringar medför nya tider för möbelföretag, designer, arkitekter och fastighetsägare. I år är det som att insikten sjunkit in: här gäller det att vässa affärsidéerna.”
”--- märks att hållbarhetsaspekten och digitaliseringen av våra arbetsplatser har fått branschen att tänka nytt.”

Efter mässan kunde vi se en bild på Linda Elmén (Stockholmsmässans hållbarhetschef), i arkitekten, där hon står framför en träpress, där vi sedan kunda läsa om hur mycket avfall det blir efter en mässa. Om hur vi utställare inte tar hand om avfallet, inte ens kan sortera det till rena avfallsslag.

TrendStefan postade, 11 feb 2020, en hållbarhetsrapport gällande mässan. Där skrev han bland annat;

“I found somewhere around 25-35 projects communicating sustainability. Totally. WHAT THE F”CK? Out of 700-800 projects? And everyone think this is the most important question of our time.”

 

Underkänt för Möbelbranschen i hållbarhetsfrågan kan det sammanfattas med. Nu är det dags för revansch 2023! I år hoppas vi att TrendStefan, med fler, får se massor av montrar som tar upp hållbarhet, som visar nytänk och som har vässat affärsidéerna!

 

Samtidigt som vi är optimistiska måste vi vara realistiska, vi måste se kritiskt på oss själva, hur vi agerar och kommunicerar. I vår egen möbelfabrik i Tibro, Sverige, kan vi påverka hela produktionskedjan. Därmed har vi inga ursäkter till att inte agera hållbart.
Vi har valt att fokusera på att tillverka och utveckla möbler som är konstruerade för återbruk. Ambitionen är att våra bord ska kunna ingå i ett cirkulärt möbelflöde och att vi på så sätt förlänger möblernas livslängd. Det vet vi gör skillnad. Men Lundbergs Möbler har mycket arbete kvar innan vi kan kalla oss för ett hållbart Möbelföretag och det är upp till oss själva att genomföra. Och, det är upp till oss att se till att Linda Elmén inte står framför en träpress efter mässans slut.

 

Mycket välkommen till C10:23 Stockholm Furniture Fair, för att se hur långt vi har kommit i vår ambition och höra hur vi på Lundbergs Möbler arbetar för att utveckla vår produktion, våra produkter och vår inställning mot målet Cirkulära Bord. 

 

Här hittar du artiklarna om du vill fortsätta blicka tillbaka;
https://www.di.se/nyheter/tra-i-huvudrollen-pa-designveckan-alla-pratar-om-hallbarhet/
https://www.dn.se/kultur-noje/mobelbranschen-moter-framtidens-behov/https://trendstefan.se/2020/02/11/stockholm-design-week-the-sustainability-report/https://arkitekten.se/nyheter/kasserade-montrar-branns-upp-efter-massan/
SFF_Digitala paketet utstllare_SVEN_Sida_6 face
Image Ramo skivor  384

Använd reservdelar

Cirkulärt möbelflöde redan idag

Detalj Arco beslag blå 252

Inget är något för cirkulärt möbelflöde

Circularheroes, as in Superheroes

BIM Objects

04 April 2023